måndag 16 juli 2007

Övervåning och kök...

Det där med övervåning på huset är ju inte helt lätt trots att man vid första anblicken tror att så är fallet. Låter ju ganska lätt att bara slänga in ett sovrum i ena änden och två sovrum i andra änden, lite toalett och klädkammare vid sidan och sen så får resten bli allrum. Klart!

Hmm, sen var det det där med detaljer och hur det egentligen blir.
- Toalettens placering (vatten och avlopp) är låsta.
- Trappans placering är låst
- Takkupans placering är låst.
- Alla fönsters placering är låsta
- Det är snedtak. Positivt är att huset har förhöjt väggliv och snedtaket börjar längst ut på en höjd av 1.6m. Sen tar det 1.1m tills man har full höjd 2.40 i huset.

Då dyker ju problem upp som exempelvis:
- Vart kan man ställa garderoberna (snedtak, inte skymma ljuset, praktiskt lämpligt)
- Hur kan man på ett bra sätt få vettig placering i allrummet med bra väggar som man tror kan passa för framtiden?
- Bra ingångar i rummen, som också innebär att man kan möblera rummen med annat än säng och garderober. Ett skrivbort och en eller annan leksakshylla är väl också möjligt att det kommer....

Så vi kom i version 4 fram till följande planlösning som just nu känns mest aktuell:



Egentligen inte så långt ifrån det där med ett rum här och två rum där, men det krävs ändå lite tankar för att då det att kännas vettigt. I den hör lösningen så är föräldrasovrummet c:a 17 kvadratmeter och barnrummen nästan 12 kvadrat. Det tycker vi är helt okej...

Ingången till föräldrasovrummet har vi lagt så nära kanten det går. Längre ut går inte eftersom det är snedtak. Garderoberna som är 2m höga har vi lagt mot yttervägg för då behöver vi bara "kapa" ryggarna på dom så fungerar det.
Med stor sannolikhet så kommer det där rummet bli hobbyrum för barnen ändå, för när de blir äldre flyttar nog mamma och pappa ned till undervåningens föräldrasovrum....

Sen får allrummet ganska mycket hela väggar runt takkupan. Då finns det bra placeringsmöjligheter för en ev. hörnsoffa och tv samt att placera bokhyllor runt väggarna.

Men - kommentarer tas gärna emot. Övervåningen kommer säkert att förändras många gånger innan vi tänkt möblering klart...


Sen har vi pulat lite till med köket och just nu är det en liten annorlunda lösning som gäller än det vi visade i tidigare blogginlägg. Det blev inte riktigt bra med inbyggnadsugn i ett underskåp och micro i ett överskåp så de sitter nu i ett eget högskåp med diverse förvaringsutrymme omkring. Det är väl inte vår favvo att det blev ett högskåp där då vi tycker att det stänger köket lite, men vi hittar ingen annan riktigt bra lösning. Vi var en stund inne på att ställa ut frysen i garaget och ha ett kök med bara kyl och högskåp vid den normala platsen för kyl/frys men efter att vi sovit på saken så kändes inte det rätt. Vi får se, det blir väl version 26 som gäller sen när det börjar bli dags att bestämma sig.


Sen har vi inte sett alla saker än heller. Vi skall försöka få lite barnvakt kommande vecka och åka och titta på hur skåpen ser ut invändigt och funktion på rullbackar, utdragslådor mm. Har man två småttingar med sig där den ena tappar tålamodet om vagnen står still för länge och den andre bara vill sitta still så länge man kontinuerligt matar med kex - ja då är tiden för att kolla kök smått begränsad.



Här är i alla fall aktuell köks-skiss:

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, det blir nog många turer innan planeringen är klar.
Tur att ni har några månader på er.

Att planera ett hem är ibland det roligaste som finns.
Framför allt när allt är nytt.

Här följer vi med spänning, och snart kanske man kan åka ut och titta på området!
Ha det!